Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Vesolje

Gregor Strniša
Vesolje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5369-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 1983
Ilustracije Silvan Omerzu
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 18,5 cm
670 g
144 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gregor Strniša (1930–1987) je eden najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov 20. stoletja. Pesniške zbirke – od prve Mozaiki (1959) do zadnjih dveh Škarje in Jajce (1975) – je sam povzel v lastnem izboru z naslovom Vesolje (1983). Pesmim je dodal še temeljit samopremislek, traktat o umetnosti, in s tem poskrbel za enega ključnih pesemskih in refleksivnih dogodkov slovenske poezije.

Njegova pesniška ambicija je bila združiti najmanjšo partikularnost z vseobsežnostjo vesoljstva: prodiranje v človeške notranje svetove je preslikava prodiranja v veliki zunanji prostor, v vesolje. Po več kot petintridesetih letih od prve izdaje Vesolje ponatiskujemo skupaj z risbami Silvana Omerzuja. Njegove podobe so enostavne, skoraj asketske, delujejo kot piktogrami, likovni haikuji. To so nekakšni prazapisi iz globin duha, ki bodo na novo zavibrirali s Strniševimi pesmimi.

Recenzija Bukla

Slovenski pesnik in dramatik Gregor Strniša (1930–1987) je zelo zaznamoval slovenski literarni prostor v drugi polovici dvajsetega stoletja, na vrhuncu svoje ustvarjalnosti pa je s pesniško zbirko Vesolje, v katero je dodal predvsem bivanjsko vseobsegajoče pesmi, leta 1983 pripravil tematski izbor svoje poezije. Dodal mu je tudi prozni esejistični premislek, ki ga lahko beremo kot nekakšen Strnišev traktat o umetnosti in njenem odnosu do življenja. Sedaj je ta pomembna pesniška zbirka izšla v prenovljeni podobi z ilustracijami Silvana Omerzuja, ki te pesmi o vesolju in bivanju, razmišljanju in ustvarjanju v njem ponuja v estetsko minimalistični črno-beli podobi.

Samo Rugelj, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...