Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Meksikajnarji I
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba UMco
Zbirka Dos Pesos
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6445-51-1
Leto izdaje izvirnika 2006
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
30 x 21,5 cm
560 g
71 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
knjige umco
slovensko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Pred kakimi petimi leti mi je Zoran Smiljanić, avtor zgodovinskega stripovskega eposa Meksikajnarji, razlagal o svojem veleprojektu, stripovski seriji petih albumov, v kateri si je zadal združiti izvirno slovensko historično zgodbo z avanturističnimi časi Mehike devetnajstega stoletja. Njegovim besedam nisem posvečal prevelike pozornosti, sploh ko je rekel, da se na risanje pripravlja že nekaj let. Potem pa se je pred dobrimi tremi leti vse skupaj le začelo – z asketsko osamitvijo avtorja, ki je bil pripravljen za svoj projekt žrtvovati precejšen del prihodkov iz drugače bolj donosnega, a z osebnega vidika manj privlačnega dela. Ko je strip začel izhajati v Mladini, so me presenetile bogatost slike, dognanost režije in kredibilnost besedila, za katero je skrbel Marijan Pušavec. Po koncu prvega dela, ko se Mladina ni odločila za knjižno izdajo stripa, je Zoki prišel k meni in me vprašal, ali morda izid zanima našo založbo. Nekaj časa smo cincali, saj na stripovskem področju nismo imeli nobenih izkušenj, potem pa smo se le odločili in ugriznili v precej drago produkcijsko jabolko. Tiskar, sicer tudi sam ljubitelj stripov, je podprl tisk in barvnemu stripu, ki je izšel v petsto izvodih, so nekateri lahko očitali le to, da ni izšel v trdi vezavi. Prvi del s podnaslovom Miramar je na moje presenečenje kmalu pošel in minili sta dve leti, med katerima je Smiljanić zrisal drugi del, ki prinaša ljubljanske dogodivščine domačega glavnega junaka Antona Brusa, ko se impulzivno odloči pridružiti Meksikajnarjem, in prve Maksimiljanove vladarske mehiške korake. Tako se je bilo spet treba odločiti, kako bralcem strip ponuditi v knjižni obliki. Upoštevali smo pripombe pri prvem delu, hkrati pa smo glede na to, da je drugi del vsaj pri filmu po navadi ključen za nadaljevanje serije in da je Laibach trdno nadaljevanje odličnega začetka, stopili še korak naprej. Tako smo poleg drugega dela v trdi vezavi in hkratnega ponatisa prvega dela v enaki obliki dali narediti še izvrstno oblikovano škatlo, v kateri je prostor za vseh pet delov, ki bodo do konca predvidoma izšli v naslednji petletki.

Ker v našem prostoru še nismo naleteli na stripovski projekt podobnih razsežnosti, smo potrebovali kar nekaj časa, da smo našli pravilno pot, da spravimo »šuber« do tistih, ki si ga res zaslužijo. Nazadnje smo sklenili, da ga kot nekakšen bonus podarimo tistemu, ki bo kupil drugi del. Tako mu bomo odprli lepo pot za shranjevanje zbirke, hkrati pa ga do neke mere finančno razbremenili pri morebitnem nakupu ponatisa prvega dela z novo naslovnico. Kakor koli že, pionirski domači stripovski projekt smo si kot prvovrsten založniški projekt naložili tudi mi. K sodelovanju ste sedaj seveda vabljeni tudi vi!Samo Rugelj

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...