Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Več kot brat

David Diop
Več kot brat

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5830-1
Naslov izvirnika Frère d'âme
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Janina Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > vojni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prva svetovna vojna. Alfa Ndiaye skupaj z najboljšim prijateljem iz rodnega Senegala preživlja dneve vkopan v jarke, sredi bojnega polja, na strani francoskih bojnih sil. Ko prijatelja v bitki hudo ranijo, mu Ndiaye ne more izpolniti želje in ga odrešiti smrtnih muk. Ne more ubiti svojega brata, ubijanje je vendar greh, norost, ki jo odklanja … vse dokler prijatelj ne umre.

Francoski pisatelj senegalskih korenin David Diop v izjemnem romanu o vojni blaznosti in absurdnosti, prikazani skozi oči enega od številnih kolonialnih vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni, odstira pozabljeno poglavje evropske zgodovine – udeležbo afriških vojakov v bojih v Evropi. Zanj je med drugim prejel Goncourtovo nagrado dijakov in Goncourtovo nagrado Slovenije.

Recenzija Bukla

V času 75. obletnice konca druge svetovne vojne je poleg Izginotja Josefa Mengeleja pri nas izšel tudi francoski vojni roman Več kot brat iz leta 2018, ki na izviren način tematizira francosko-nemško fronto v prvi svetovni vojni. Francozi so v tej vojni za pomoč uporabili tudi kolonialne vojake, denimo Senegalce, oborožene tudi z mačetami, ki so Nemcem vlivali strah in grozo. Pripovedovalec tega izvrstnega romana je mladi in postavni Senegalec Alfa Ndiaye, ki nas ob mukotrpni smrti svojega najboljšega otroškega prijatelja Madembe Diopa na bojišču v svojevrstnem pripovednem slogu popelje v svoj miselni svet ter za tem še v lastno mladost. Pred nami razpre razmišljanje prvinskega Afričana o vojni, v katero je padel, in o vlogi divjaka, ki jo je sprejel (nasprotnikom seka roke, zaradi česar so se mu odpovedali tudi Francozi), kar vse na koncu pripelje celo do tega, da mora zapustiti bojišče, v bolnišnici pa potem zdrsne v norost. S tem romanom je David Diop, francoski pisatelj senegalskih korenin, ustvaril izviren lik v vojni literaturi in mu s svojo pripovedjo vtisnil tudi nadrealistični pečat. Izvrstno!

Samo Rugelj, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...