Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Temelji I.-III.

Isaac Asimov
Temelji I.-III.
49,99 € 49,99 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-282-621-5
Naslov izvirnika The Foundation Trilogy
Leto izdaje izvirnika 1951
Prevod Igor Harb

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16 cm
1.330 g
624 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Trilogija Temelji je eno temeljnih del znanstvene fantastike, ki se ukvarja s koncem neke civilizacije zaradi zaverovanosti vase in ponosa – zgodba, ki je danes morda še aktualnejša kot ob nastanku.

Galaktično cesarstvo po dvanajsttisočletni vladavini stagnira. Hari Seldon, izumitelj revolucionarne znanosti psihozgodovine, ki predvideva obnašanje velikih množic ljudi, napoveduje, da bo cesarstvo kmalu padlo, sledilo pa mu bo trideset tisoč let medplanetarnih vojn za oblast, tiranije in nazadovanja. Da bi to obdobje skrajšal – preprečiti se ga namreč ne da več – je na robu galaksije organiziral društvo znanstvenikov in akademikov, ki skuša zbrati in ohraniti znanje človeštva. Ta svetilnik, ki bo v mraku barbarstva prižgal luč upanja, se imenuje Temelji.

Recenzija Bukla

Potrebna je bila čvrsta prevajalsko-uredniška naveza Igorja Harba in Aljoše Harlamova, da smo po več kot sedmih desetletjih od izvirnega knjižnega izida tudi v slovenščino dobili prevod klasike znanstvene fantastike Temelji, ki jo je sprva za revijalno objavljanje pisal Isaac Asimov (1920–1992). Knjižno trilogijo, ki je pred desetletji dobila tudi nagrado hugo za »najboljšo književno serijo vseh časov«, so nedavno začeli pretvarjati v televizijsko serijo, z njo pa je Asimov zastavil ambiciozen knjižni projekt, s katerim je znanstveni fantastiki vdihnil civilizacijske in politične dimenzije. Po vzoru knjige Zgodovina in propad rimskega imperija angleškega zgodovinarja Edwarda Gibbona si je Asimov zamislil galaktično cesarstvo, ki po dvanajsttisočletni vladavini začne stagnirati. Izumitelj Hari Seldon s svojimi matematičnimi modeli ugotovi, da bo kmalu padlo, kar bo prineslo tisočletja teme in tiranije – če se v to izračunano prihodnost seveda ne bo kdo skušal aktivno vmešati in jo vsaj malo preobrniti. To bi bili lahko ravno Hari Seldon in njegovi somišljeniki, znanstveniki in akademiki … Dobesedno temeljno delo znanstvenofantastičnega žanra.

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...