Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hvalnica hoji

O znanosti, lepoti in blagodejnosti hoje
Shane O’Mara
Hvalnica hoji
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-01-5904-9
Naslov izvirnika In praise of walking
Podnaslov izvirnika The new science of how we walk and why it's good for us
Prevod Andreja Bolton

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,8 x 14,8 cm
380 g
264 strani
Kategorije
šport in zdravje
naravoslovje > medicina
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pokončna hoja po dveh nogah je spretnost, ki je edinstvena za našo vrsto. Omogočila nam je, da smo se iz Afrike sprehodili vse do Aljaske in Avstralije. Sprostila je naše roke in osvobodila naš um. Ko polagamo stopalo pred stopalo, to le redko počnemo zavedno, še manj pa se zavedamo, kako koristno in blagodejno je to početje za telo in dušo.

Irski nevroznanstvenik dr. Shane O’Mara nas vabi, da se skupaj čudimo tej naši izjemni sposobnosti. Pojasnil nam bo mehaniko hoje, opisal, kako se postavimo na noge, kako se med hojo orientiramo in kako sprostimo dušo, da zleti v višave, ko nas noge nosijo po mestnih ulicah ali gozdnih poteh. Hoja je dobra za naše mišice, kosti in držo. Obnavlja organe in upočasnjuje staranje. Zaradi hoje smo ustvarjalnejši in naše razpoloženje se izboljša. S hojo v skupini, tudi protestno, pa se povezujemo in spreminjamo svet na bolje.

»Hvalnica hoji  je dovolj informativna in prepričljiva, da spravi na noge še največjega zapečkarja.« - The New Scientist

»S hojo smo bolj zdravi, srečni in pametni. O’Mara nas o tem ne prepriča le z osebnimi izkušnjami, ampak z znanstvenimi, nepristranskimi dejstvi.« - The Observer

Recenzija Bukla

V slovenščini je v zadnjih letih izšlo kar nekaj knjig o hoji, med drugim Filozofija hoje Francoza Frédérica Grosa, meditativna Hoja Norvežana Erlinga Kaggeja, esejistična Hoja Davida Thoreauja, pustolovska Apalaška pot Jakoba J. Kende in izpovedne Triglavske poti pisca teh vrstic. Sedaj se jim je pridružila še bolj znanstveno obarvana Hvalnica hoji, ki jo je napisal irski nevroznanstvenik Shane O'Mara, tudi sam strasten pohodnik, ki v tej dopadljivi knjigi, polni različnih podatkov in primerjav, izpiše prepričljiv zagovor hoji in njenim blagodejnim učinkom. O'Mara pri svojem raziskovanju hoje izhaja tako iz njenih evolucijskih kot nevroloških osnov, potem pa njeno učinkovanje analizira glede na to, kaj hoja pomeni v urbanem in naravnem okolju in kaj se dogaja s telesom in razumom med dinamično hojo, pri kateri se človek ne utrudi, se pa njegov organizem aktivira. Z vsem tem O'Mara jasno pokaže, da redna vsakodnevna hoja izboljšuje vse vidike našega družbenega, psihološkega in nevrološkega delovanja. Hoja kot preprosto zdravilo, ki lepša življenje!

Samo Rugelj, Bukla 158

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...