Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na brzicah življenja

Življenjska pot arhitekta Ivana Vurnika in slikarke Helene Kottler Vurnik
Boris Leskovec
Na brzicah življenja
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Arhitektura in svetovanje
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-285-708-0

Tehnične lastnosti
trda vezava
25,5 x 19 cm
620 g
155 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
biografije in spomini
umetnost > arhitektura
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

O knjigi

Knjiga Na brzicah življenja obsega 24 tematsko in časovno zaokroženih poglavij. Poleg že omenjenega gradiva je v njej deset vrhunskih karikatur arhitekta Boruta Pečarja, osem faksimilov originalnih pisem različnih avtorjev kot tudi dnevniški zapiski Ivana Vurnika.

Avtor knjige, dr. Boris Leskovec, ki že več let raziskuje njuno življenje in delo, v knjigi razkriva doslej še neznano arhivsko gradivo. V monografiji so še posebej dragoceni spomini Mirjane Žumer Pregelj, vnukinje Helene in Ivana Vurnika, ter bogato slikovno gradivo – kar 136 fotografij iz slovenskih in avstrijskih arhivov, 9 portretnih skic Helene Kottler Vurnik ter pisma iz osebne korespondence družine Vurnik.

Recenzija Bukla

Dr. Boris Leskovec je življenje in delo Ivana Vurnika, enega izmed ustanoviteljev slovenske sodobne arhitekture, raziskoval že v doktorski disertaciji leta 1991, o ustvarjalnih zakoncih Vurnik pa je leta 2012 pripravil tudi scenarij za dokumentarno-igrani film režiserke Alme Lapajne, naslovljen Iskalca. Zdaj je o zakoncih pripravil z občutkom dodelano biografijo, ki obsega štiriindvajset tematsko in časovno zaokroženih poglavij. Smiselno začne z Ivanovim rojstvom in mu sledi skozi mladost, študij na Dunaju, poroko in povojni čas, ki se je iztekel v mnogih osebnih razočaranjih, tako za Ivana kot Heleno. Preberemo, kako sta se zakonca spoznala, iskrica je preskočila maja 1913, ko sta pri naravoslovcu Francu Megušarju risala močerade, gostitelj jih je namreč potreboval za predavanja. V zakonu sta se jima rodila hčerka Mira in sin Nikolaj, ki je tragično preminil; njegova smrt je zakonca in njuno umetnost močno zaznamovala. Tako nam je razkrita njuna življenjska usoda in nepotešena umetniška pot: Ivanu namreč nikoli ni uspelo doseči oz. preseči Plečnikove priljubljenosti, Helena pa je ostala v senci moževega ustvarjanja (prvo razstavo, posvečeno njenemu delu, je šele pred kratkim postavila Narodna galerija – ogledate si jo lahko do 3. decembra). V monografiji, ki vključuje še neznano arhivsko gradivo, so še posebej dragoceni spomini Mirjane Žumer Pregelj, vnukinje zakoncev Vurnik, ter bogato slikovno gradivo in pisma iz osebne korespondence. Knjiga bo vsekakor zanimiva za vsakogar, ki mu je pri srcu slovenska arhitektura.

Vanja Jazbec, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...