Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pleveli

Raznovrstnost in ogroženost plevelov Slovenije
Barbara Bajd
Pleveli

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Hart
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6882-41-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Maja Jug Hartman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
26 x 21 cm
180 g
40 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pod besedo plevel razumemo rastline, ki rastejo samoniklo na vrtu ali njivi med rastlinami, ki jih gojimo za prehrano ljudi in domačih živali. Plevel zato večinoma ni zaželen, saj jemlje kulturnim rastlinam prostor, svetlobo, vodo in mineralne snovi. Zaradi zatiranja s herbicidi nekaterim vrstam grozi izumrtje, hkrati pa pojavljajo tudi nove, odpornejše vrste plevela. Mnogo plevelov uvrščamo med invazivne rastline, ki smo jih nehote prinesli k nam iz drugih dežel in celin. Nekatere vrste plevela gojimo kot okrasne rastline na vrtu ali v cvetličnih lončkih.

Čeprav plevelu pripisujemo večinoma negativne lastnosti (nekaterev vrste vsebujejo tudi strupene snovi), pa imajo tudi veliko dobrih lastnosti in so za človeka lahko koristni.

Pleveli kopičijo različne mineralne snovi in so pomembni za bogatenje prsti, zato jih uporabljamo kot gnojilo. Nekateri vsebujejo zdravilne učinkovine jih uporabljamo za zdravljenje različnih zdravstvenih težav in tudi v prehrani, saj so poleg mineralnih snovi tudi bogat vir vitaminov (npr. navadna zvezdica, vejicati rogovilček, navadni tolščak, bela metlika).

Pleveli lahko dajejo zavetje in pašo mnogim žuželkam, kot so na primer čebele, čmrlji ter metulji in spadajo med medonosne rastline.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...