Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Abeceda okusov Slovenije

Janez Bogataj
Abeceda okusov Slovenije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0347-0
Fotografije Tomo Jeseničnik
Urejanje Manica Ferenc

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 19 cm
560 g
135 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na stičišču Mediterana, Alp, Panonske nižine in Balkana

• Od ajdove kaše … do žgancev.

Vmes pa še 23 drugih jedi, ki se začenjajo s črkami v slovenski abecedi.

• Izbranih 25 značilnih jedi je predstavljenih z zgodbami, fotografijami in recepti.

• 24 gastronomskih regij Slovenije in 315 značilnih lokalnih in regionalnih jedi ter nekaterih pijač, zlasti vin …

• Za to bogastvo zmanjka črk v abecedi, zato so, razen izbranih 25, ostale jedi in pijače v knjigi le naštete.

• Kaj je temeljno pravilo slovenske kulinarike?
Poznamo različne jedi z istim imenom in imamo eno jed z različnimi imeni! A k temu osnovnemu pravilu dodajamo še paleto različnih okusov, bogato kuharsko znanje in spretnosti, ki dokazujejo povezanost prebivalcev Slovenije z naravo.

• Bogastvo slovenske kulinarike je prav v njeni lokalni in regionalni raznolikosti.

• Izbranih 25 jedi ne smemo razumeti kot »muzej kuhanja« ampak kot ustvarjalno izhodišče za inovativnosti na naših sodobnih omizjih, ki pa ohranjajo razpoznavnosti in istovetnosti bogate prehranske kulturne dediščine.

Recenzija Bukla

Janez Bogataj, profesor etnologije ter eden največjih poznavalcev in zagovornikov slovenske kulturne dediščine, nas s pričujočo kuharico na neobičajen način popelje skozi pisani svet kulinaričnih jedi, značilnih za kraje na stičišču Mediterana, Alp, Panonske nižine in Balkana. Predstavi petindvajset jedi, toliko kot je črk v naši abecedi, in vsaka ima svojo zgodbo, pa seveda tudi recept. Začne s priljubljeno ajdovo kašo in belokrajnsko pogačo, nadaljuje pa s cvrtjem, čompami, dražgoškim kruhki, erpico, furežem, gibanico, hubanco in tako prek jote, kranjske klobase, loške smojke, medu vse do naklede, ocvirkove pogače, potice, rib, sirov, štrukljev, tunke, ubrnjenika, sklene pa z vrtanekom, zafrknjačo in žlikrofi. Seveda ne gre pozabiti, da poznamo različne jedi, ki nosijo isto ime, in pogosto tudi eno jed z več imeni. S svojim bogatim kuharskim znanjem nas avtor opozarja, da so lahko domače jedi videti preproste, a to niti najmanj ne pomeni, da so banalne, in da obratno, elegantnost jedi nikakor ne pomeni razkošja. Inovativen zapis bogate prehranske kulturne dediš čine je obogaten s čudovitimi fotografijami, ki dokazujejo, da se tradicionalno lahko odlično prepleta s sodobnim.

Renate Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...