Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Anansijeva fanta

Neil Gaiman
Anansijeva fanta
17,95 € 17,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-274-747-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Anansi boys
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Polona Glavan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
340 g
364 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > fantazijski roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Utečeno življenje Debelega Charlieja Nancyja se je končalo v trenutku, ko je njegov oče mrtev omahnil z odra za karaoke in sinu uničil življenje s tem, da mu je zapustil svoje skrivnosti, dolgove in grehe. Charlie ni vedel, da je bil njegov oče bog. In ni vedel, da ima brata. Zdaj se na pragu njegove hiše pojavi brat Pajek – kar obeta, da bo življenje Debelega Charlieja postalo precej zanimivejše ... in občutno nevarnejše.

V odličnem fantazijskem romanu gospod Nancy, utelešenje zahodnoafriškega boga prevarantov Anansija, umre in za seboj pusti sinova dvojčka, ki odkrijeta drug drugega, potem ko sta bila ločena kot majhna otroka. Med seboj sta si različna kot dan in noč, a njune poti združi raziskovanje skupne dediščine v Anansijevem duhu – duhu upora, ki je sposoben predrugačiti družbeni red, ustvariti bogastvo iz nič in zbegati hudiča. Nekateri menijo, da bi lahko prevaral celo smrt ...

Recenzija Bukla

V izročilu zahodnoafriške skupine ljudstev Akani je Anansi (kar se prevaja Pajek) bog modrosti, znanja, prevar in – zgodb. Ne preseneča torej, da je vzbudil zanimanje Angleža Neila Gaimana (1960), tega sodobnega prvaka bardovsko hipnotičnega podajanja zgodb, ki se že od rane mladosti navdušuje nad prigodami različnih božanskih panteonov (skandinavskega je reinterpretiral v Nordijski mitologiji). V današnji čas umeščeno dogajanje se vrti okoli Debelega Charlieja Nancyja (je normalne postave, le vzdevka se ne more znebiti), ki živi povsem običajno življenje, če le ne upoštevamo dejstva, da se pogosto znajde sredi sila nenavadnih – in za bralca zabavnih – zagat. To ustaljenost razburkata vest o smrti njegovega očeta, gospoda Nancyja (Anansijevega utelešenja, ki smo ga srečali že v sicer nepovezani moderni klasiki Ameriški bogovi), in spoznanje, da ima brata dvojčka, ki je očitno podedoval vse očetove nadnaravne darove – in muhavosti. Ko se ta vseli k Charlieju in prevzame njegovo identiteto, je to začetek kaosa, ki povsem zamaje Charliejevo dojemanje sveta. Gaiman si je zadal napisati humorno pripoved, in če se ta občasno približa grozljivki, gre nedvomno za komedijo, saj kakor pravi Gaiman, konec junakom prinese tisto, kar potrebujejo, in ne tisto, kar si zaslužijo. Izvrstno branje, ki lahko sproži glasen smeh.

Aleš Cimprič, Bukla 171–172

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...