Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dukla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-284-059-4
Naslov izvirnika Dukla
Leto izdaje izvirnika 1997
Prevod Jana Unuk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
320 g
155 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novelistična zbirka Dukla (1997) Andrzeja Stasiuka – in osrednja zgodba v njej – je poimenovana po kraju ob meji s Slovaško, v katerem se pripovedovalec ustavlja, kadar potuje po južni Poljski. Opisi poti in mesteca, zaustavljenega v času, pogreznjenega v lenobnost in zatišje karpatske pokrajine, se prepletajo s spomini na neki drug kraj in pripovedovalčeva otroška doživetja v njem na obiskih pri starih starših, delavnem in pobožnem dedu ter skeptični, preudarni babici, ki so jo obiskovali duhovi dragih pokojnikov, ne da bi v tem videla kaj nenavadnega.
Duklo odlikuje pisateljev značilni slog liričnega opisa prostora, kraja, pokrajine ali potovanja, ki meji na epifanijo, pregnetenega v spominu in domišljiji, prežetega z metafizičnimi premišljevanji. Knjigo zaključi več kratkih poetičnih zapisov o ljudeh, živalih, naravi iz podkarpatskega sveta z refleksivnimi poantami, ki osebna, čutno nazorna doživetja prenašajo na raven občečloveškega in univerzalnega.

Recenzija Bukla

V zbirki Dukla poljski pisatelj Andrzej Stasiuk postreže z dvajsetimi pripovedmi, ki se gibljejo od takih, ki so dolge le dobro stran, do tistih malo daljših. Vseeno jih v enotno celoto povezuje avtorjev izjemen slog opisovanja, ki nam prizore prav zares naslika pred oči. V Dukli, ki je osrednja pripoved te zbirke in ji je posodila tudi naslov, nas avtor popelje po tem poljskem mestecu, ki je prežeto z njegovimi spomini. Pomaga nam začutiti utrip mesta, pripoved pa preplete s spomini na dekle iz svojih najstniških let, ki je »lepa s tisto vrsto živalske ljubkosti, ki si, kot se zdi, ni prav nič v svesti same sebe, če pa že, potem se bolj zaveda lastne moči kakor lepote«. V krajših pripovedih pa se pisatelj posveti motivom iz narave, ki delujejo kot hiter, a čudovit pogled skozi okno.

Neža Poznič, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...