Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Na meji

Tihotapske in druge mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje
Iztok Tomazin
Na meji

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Planinska zveza Slovenije
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-6870-72-6
Spremna beseda Tomo Virk

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
660 g
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
šport in zdravje > gorništvo in alpinizem
biografije in spomini > avtobiografija
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Iztoka Tomazina Na meji pripoveduje o svobodi, takih in drugačnih mejah. Tako o odvečnih in potrebnih - ki jih želimo presegati, in takih, ki jih za nobeno ceno ne bomo.

Zgodbe v knjigi Na meji so pisane v avtobiografskem slogu in se odvijajo tudi v tujih gorstvih, večina njih pa je vendar le povezana s Karavankami, naravnim gorovjem z umetno mejo in številnimi ilegalnimi prehajanji te gorske verige in z njimi povezanim tihotapstvom. A vedno v značilnem hribovskem kontekstu. Tomazin ob tem razgrinja konkretne družbene razloge za kontrabant, obenem pa poskuša s samoopazovanjem reflektirati tudi globlje notranje, psihološke vzgibe, posebno vrsto vznemirjenja, ki spremlja njegovo hribovsko kontrabantstvo, ki morda ni čisto nepomemben stranski motiv tovrstnega početja.

V Tomazinu lastnem slogu pisana avtobiografska pripoved se meša z vživetim podoživljanjem tujih podvigov, mešanih s pustolovskimi in včasih skoraj meditativnimi odlomki. Ne manjka niti družbenokritične osti. Na meji je torej gorniška knjiga, ki pa tudi v žanrskem pogledu prestopa meje.

Knjiga Na meji je pisan preplet avtorjeve vsestranskosti, zato bo potešila privržence napetega branja, pa tudi literarne sladokusce.

Recenzija Bukla

Iztok Tomazin (1960) je tisti zdravnik, alpinist in gorski reševalec, ki nas v zad­njih tednih vedno znova opominja na (snežne) nevarnosti v gorah, saj je letos tam zaradi neprevidnosti izgubilo življenje že devet ljudi. Obenem pa je Tomazin tudi ploden pisec izpovedne gorniške literature, ki je s svojim najnovejšim delom Na meji morda izpisal svojo najboljšo knjigo doslej. V njej prepleta dve temeljni vsebinski prvini: prva je sestavljena iz skoraj polstoletnih, pogosto dramatičnih, včasih pa tudi tragičnih hribovskih prigod, ki se raztezajo od domačih Karavank do Himalaje, druga pa se nanaša na gore kot pogoste naravne meje med državami, ki so – vsaj v rajnki Jugoslaviji – planince velikokrat spodbudile k temu, da so znane gorske prehode uporabili za tihotapljenje stvari, ki jih je v tistem času pri nas primanjkovalo. Tomazin je tako čez Karavanke pritihotapil za manjši kamion tehnične in alpinistične robe, ob tem pa bil v gorah – kot njegovi kolegi – seveda vedno znova izpostavljen nepričakovanemu in neznanemu, od graničarjev do vremenskih preobratov. Izvirno!

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...