Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tempirana bomba

Blaž Kutin
Tempirana bomba
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-238-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
260 g
119 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvajset kratkih zgodb sveže, humorno, pronicljivo in včasih tudi melanholično obravnava življenje, kot ga živimo v današnjih časih.
Njegovi junaki, pa naj gre za disfunkcionalno družino, neuspešnega filmskega režiserja, starejšo gospo, ameriškega polkovnika, mlado turistko ali pa odtujen zakonski par, imajo pogosto velike sanje, a malo nadzora nad svojo usodo.
To je namreč svet, kjer se stvari dogajajo in dogodki nizajo, ne da bi te kdo vprašal za mnenje.
Svet, v katerem nikoli ne veš, ali te bo morda posvojila Angelina Jolie ali pa bo z neba nate padel koncertni klavir. Preostane ti le, da nekako poskušaš plavati s tokom.

Blaž Kutin (1970) se je rodil v Ljubljani, danes pa živi v Berlinu. Po glavi mu običajno hodi film, film, film, vendar rad napiše tudi kakšno kratko zgodbo ali posname fotografijo.

Recenzija Bukla

Prvenec kratkih zgodb v Berlinu živečega slovenskega režiserja in scenarista humorno odslikava eksistencialno stisko sodobnega človeka in medosebne odnose, v katere se ta vpleta. V preprostem, a značilnem slogu se pisatelj s karakterizacijo nezadovoljnih Slovencev norčuje iz naših šibkih točk, pri tem pa uspe biti kritičen do naroda na splošno kot tudi do samega sebe, saj v zgodbah prestopa iz prvoosebnega pripovedovalca v tretjeosebnega in nazaj. Z duhovitim slikanjem brutalno potenciranih karakterjev v absurdno fantastičnih okoljih in situacijah se spretno izmakne učinku žaljivosti. »Protagonisti« si, prežeti s samopomilovanjem, zadajajo nepomembne opravke, polne obsesij in iskanja smislov v nesmislih, zatiskajoč si oči pred realnostjo, ker se te preveč bojijo. Prav zaradi plašnic, ki si jih sami poveznejo na oči, ne uvidijo, da je življenje, ki si ga krojijo, tisto, ki bi se ga morali bati. Katerega koli izmed likov si z lahkoto zamislimo v vlogi našega soseda, sodelavca ali sorodnika, nič presenetljivega, če v katerem izmed njih ugledamo celo sami sebe. Namesto da bi živeli, namreč pogosto dopuščamo, da nas, kot se v eni izmed zgodb izrazi avtor, »ubija življenje samo«. Popravek: ni življenje tisto, ki nas ubija, ubijamo sami sebe, s svojo okostenelo miselnostjo.

Pia Marincelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...