Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Akiles

Mirt Komel
Akiles

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-277-360-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
490 g
353 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slovenski Akiles je junak, ki ga v zagonu svojega skoka na sistem z granitno kocko v roki zadane srčna puščica v peto, pripovedna nit pa je ravno prav napletena, da se bralec ne izgubi v ljublabljanskem labirintu.

Akiles je roman, ki se v štiriindvajsetih urah, od jutra do jutra, odvije v Ljublabljani, prestolnici Zlovenije, kjer se ima zgoditi vstajniški Dogodek. Celotno dogajanje je podano s perspektive treh protagonistov: Leo je anarhist in špiker na RadioAktiv, ki živi na Željezniški postaji, od koder se bori proti Ablasti; njegova izmuzljiva punca Dea je komparaktivistka in študentka na Oddelku za duhoslovje Fakultete za umetnost in humanistiko; tretji člen pa je njen profesor komparaktivistike, negotovi in nemogoči antiheroj pripovedi. Njihove usode se prepletajoče »križem kradejo« prav tako kot stavki in skovanke tega romanesknega teksta.

iz knjige

Fejstbuk. Tweedler. Instakilogram.  Pikpok. Teendiller. Vsi se radi kažejo, vsi (se) radi gledajo. Naše oči so lovski psi, ki nas bodo raztrgali. Naši apetiti so informacijski biti, ki tečejo po internetnih širokopasovnicah, loveč lažen nimfatičen plen resnice, ki se ne razkriva več, pač pa zgolj razgalja. O devištvu ne duha ne prisluha, ne madeža ne muhe.

Ja, danes, danes je tisti dan, ko se bo vse odločilo, danes je odločilen dan, ko bo vse, kar ljudje mislijo, da stoji na nogah, postavljeno na glavo. Ljudje mislijo, da človek misli z glavo, ko si z lastnimi rokami kroji prihodnost, medtem ko v resnici misli z nogami, s katerimi stopa po preteklosti

o avtorju

Mirt Komel (r. 1980 v Novi Gorici) je pisatelj in filozof, predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede in na Filozofski fakulteti. Avtor številnih znanstvenih monografij (Poskus nekega dotika, Sokratski dotiki, Giljotina duha, Twin Peaks in postmodernizem), njegova literarna dela pa segajo od dram in dramskih pesnitev (Mestne drame, Luciferjev padec) do potopisov (Sarajevski dnevnik, Kahirske kahesije). Pianistov dotik (2015) je njegov romaneskni prvenec, Medsočje (2018) njegov drugi roman, Detektiv Dante (2021) pa tretji. Romana Pianistov dotik in Medsočje sta bila nominirana za nagrado kresnik.

Recenzija Bukla

»Ja, danes, danes je tisti dan, ko se bo vse odločilo, danes je odločilen dan, ko bo vse, kar ljudje mislijo, da stoji na nogah, postavljeno na glavo.« Roman, ki se odvije v štiriindvajsetih urah, nas popelje na dan velikega Dogodka v Zloveniji, dan Vstaje. Spremljamo, kako ga preživijo anarhist in upornik Leo, njegova punca, študentka komparaktivistike Dea, in njen profesor, s katerim se je zapletla. Leo je zaljubljen v grrrško antiko in Homerja, s svojo neomajno držo in uporniško jezo je kot Ahil, njegovega nasprotnika, tekmeca, pa predstavlja profesor komparaktivistike. Dea se vanj zaljubi, saj je pravo nasprotje Lea – občudovalec Joycea in njegove moderne epopeje, spominja na Uliksesa, ko tava po ulicah Ljublablane. Tudi on se je tako kot Leo v mladih letih boril, zdaj pa se zdi, da je izgubil smisel. Dea ju zaplete v ljubezenski trikotnik. Sama še ne ve, kaj pravzaprav hoče, razpeta je med željo po prevratu in željo po mirnem, meščanskem življenju. Avtor, ki je znan filozof in pisatelj, je ustvaril paralelni svet, ki se le v malenkostih razlikuje od našega: filozofija je fulozofija, umetnost je umetelost, humanistika je humoristika, Slovenija je Zlovenija, železniška postaja postane željezniška in tako naprej. S temi skovankami nam literarna stvarnost na vznemirljiv način razkriva skrite plasti naše lastne stvarnosti. V delu se reference iz popularne kulture mešajo z referencami iz filozofije in literature. Z vsem tem pa roman ne izgubi duhovitosti, napetosti in živosti. Modernistično branje za literarne sladokusce!

Sanja Podržaj, Bukla 169

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...