Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Starec in jaz

Sarival Sosič
Starec in jaz
22,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7018-46-2
Leto izdaje izvirnika 2017
Spremna beseda Barbara Korun, Samo Krušič
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,8 x 14,2 cm
320 g
203 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Roman govori o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec, glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je »starec«, profesor glasbe na treh različnih gimnazijah in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi prijemi v nekaj mesecih naučil glasbene teorije, igranja na klavir in petja, skratka, »muziciranja« do te mere, da je prej izgubljeni fant brez prihodnosti opravil izpit na pedagoški glasbeni akademiji in začel študirati glasbo. A še pomembneje od tega: po besedah prvoosebnega pripovedovalca ga je starec pripravil na spopad z življenjem, ga neizbrisno zaznamoval in človeško podprl prav v točkah, kjer je fant občutil svoj »manko«, predvsem pa ga odprl za izkušnjo, da je prav v trenutkih največjega dvoma in nemoči potrebno vztrajanje brez spraševanja po smislu, brez prizanašanja sebi in drugim. (iz spremne besede)

Recenzija Bukla

Prozni prvenec Sarivala Sosiča je knjiga o odnosu fanta, ki izstopa iz povprečja, in starca, profesorja glasbe, komponista, čudaka, ljubitelja umetnosti in lepote. Vse našteto starec prenaša na fanta, »pozitivnega upornika« – poučuje ga glasbo in pripravlja na življenje. Starec in fant sobivata, še bolj kot starčeve besede se namreč vanj vtiskuje starčev način življenja, njegov odnos do sveta, njegova drža in filozofija. Na začetku in koncu romana so ista vrata (kot so ista vrata vstopa v rojstvo in smrt) – vmes se dogaja življenje (roman), v katerem je treba vztrajati – še posebej ob glasbi in besedi, ki nam pri tem pomagata. Presenetljiva, posebna, drugačna knjiga.

Sabina Burkeljca, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...