Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Dotik svetlobe

Hikari sasu toki; The Touch of the Light
Seiko Araki Gerl, Herman Čater
Dotik svetlobe

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, samozaložba H. Čater
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-278-483-6
Leto izdaje izvirnika 2020

Tehnične lastnosti
trda vezava
125 strani
Tip knjige
fotografska monografija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iskanje lepote kot preplet besede in podobe.

Dotik svetlobe je poetološko-fotografsko delo, ki združuje pesmi japonske avtorice Seiko Araki Gerl in fotografije sve­tovno uveljavljenega slovenskega fotografa Hermana Čatra. Potopimo se v osupljive naravne kompozicije, prepletene z občasnimi motivi človeške arhitekture, ki jih vsebinsko do­polnjujejo poduhovljeni haikuji.

Najnovejša fotografska knjiga, ki jo je Herman Čater pri­pravil v sodelovanju s pesnico Seiko Araki Gerl, prinaša skoraj petdeset fotografij, ki združujejo naravne kompozicije in arhitekturne drobce, ki so kot podvrženi naravi, njeni brezkompromisni lepoti. Lirični drobci Seiko Araki Gerl, zapisani v formi bolj ali manj odprtega haikuja, pa dopol­njujejo zgodbo o naravi, človeku in iskanju duhovnosti.

»Narava ne pozna ravnih linij,« v enem izmed pesniških zapisov Seiko citira Gaudíja, katalonskega arhitekta. Na fotografijah se tako poglabljamo v izrazito dinamične motive: neskončne oblake, ki se pripravljajo na nevihto, neusmiljene valove in liste, ki jeseni neutolažljivo padajo z dreves. Fotografije in pesmi nam ostajajo kot zaznamki minulega časa. Ostajajo nam kot utrinki, ki so, če še enkrat citiramo Seiko, »kot bi se vse življenje / ustavilo«

Recenzija Bukla

Najnovejša fotografska knjiga cenjenega in nagrajenega celjskega fotografa Hermana Čatra je prav posebna, saj jo bogatijo pesmi v Celju živeče pesnice japonskega rodu Seiko Araki Gerl. Za Čatrovo fotografijo je ključnega pomena narava, ki jo skozi objektiv lovi predvsem s pomočjo svetlobnih iger, zato naslov knjige resnično uteleša njegov umetniški credo. Fotografije, ki so bile posnete med letoma 1980 in 2018, so razdeljene na sklope glede na državo nastanka: najobsežnejši sklop zavzema Slovenija, sledijo ji Škotska, Sibirija, Italija in Švedska. Pesmi, ki so zapisane v slovenščini, japonščini in angleščini, so v tesnem dialogu s fotografijami; pogosto je jasno, da je pesnica dobila navdih za pesem prav ob določeni fotografiji. Gre za drobne verzne podobe iz narave, trivrstične impresije, ki so vsebinsko blizu haikujem, klasični japonski pesniški obliki: »Postavljeni na oder parka / plešejo enkrat letno / ginki svoj razkošni ples.« Svetloba se nas tu dotakne skozi podobo in besedo.

Veronika Šoster, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...