Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kot sonca zlat zaton

Vladimir Kos
Kot sonca zlat zaton
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goriška Mohorjeva družba, Župnijski zavod Ljubljana Dravlje
Leto izdaje 2018
ISBN 978-88-96632-73-4
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Maja Melinc Mlekuž
Urejanje Maja Melinc Mlekuž

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
210 g
88 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirka prinaša izbor pesmi, ki jih je jezuitski pater misijonar Vladimir Kos že nad dvajset let iz daljnega Tokia v pisemski pošiljki redno vsako leto pošiljal na uredništvo Goriške Mohorjeve družbe za objavo v letnih Koledarjih. Ta mala antologijska zbirka ‘koledarskih pesmi’ nudi istočasno kronološki vpogled v avtorjevo pesniško ustvarjanje tako s slogovnega kot z vsebinskega vidika.

Kot je v svoji temeljiti spremni besedi podčrtala urednica zbirke dr. Maja Melinc Mlekuž, je ta »nastala kot poklon izjemnemu mislecu, ki mu je v poeziji na pretanjen način uspelo vzpostaviti vez med domovino in svetom, med tradicionalnim, modernim in japonskim pesniškim izrazom.« Slovensko, japonsko in krščansko izročilo pesniku predstavljajo vir navdiha, saj se njegove življenjske izkušnje »čisto naravno in neprisiljeno prelivajo v njegova dela«. Njegovo poezijo označujeta predvsem bivanjska in teološka tematika, odeti v svet kontemplacije. Njegov slog se tako izraža na poseben in izviren način: gre mešanico podob iz narave, religiozne izpovedi in vsakdanje govorice iz sodobnega življenja. Pogosto piše prav o stvareh, ki jih imamo vsi pred seboj, o pticah in cveticah, o vonju in barvah, ki odsevajo njegov odnos do stvarstva. Iz njegovih verskih občutij pogosto izžareva globoka navezanost na Mater Božjo. Prav tako ima pomembno mesto v Kosovi poeziji domoljubna tematika, saj se mu je slovenska beseda in ljubezen do domače zemlje, še zlasti Prekmurja, kot zdomskemu Slovencu, usidrala do srca.

Recenzija Bukla

Na pesnika, esejista in v prvi vrsti jezuitskega pastorja misijonarja, ki živi na Japonskem že od leta 1956, je slovenska literarna kritika postala pozornejša šele v zadnjih desetletjih, danes pa velja za najvidnejšega še živečega predstavnika slovenske zdomske poezije, medtem ko je bila ob podelitvi nagrade Prešernovega sklada leta 2014 prepoznana tudi njegova vloga enega prvih slovenskih pesniških modernistov (zbirka Dober večer, Tokio, 1960). Založba Goriška Mohorjeva družba se mu je s pričujočo izdajo – malo antologijo – želela pokloniti in zahvaliti kot zvestemu sodelavcu, ki je pred kratkim dopolnil častitljivih 95 let. Izbrane pesmi, razpete med letoma 1995 in 2018, hkrati obeležujejo Kosovo sodelovanje pri vsakoletnem Koledarju Goriške Mohorjeve družbe. V poeziji Kos izhaja iz treh izročil: slovenskega, japonskega in krščanskega. Tudi formalno večkrat posega po klasičnih japonskih verznih oblikah – haikuju in tanki. Lirski subjekt izpričuje človekovo iskanje svojega mesta v svetu, izpoveduje verska občutja, njegovo razmišljanje in čutenje pa zaokrožajo podobe iz narave, v katerih se Kos pokaže kot natančen opazovalec in upesnjevalec, ki pred bralcem razgrne paleto vseh mogočih barv, zvokov, drobnih sprememb letnih časov in še posebej razkošne lepote cvetja, saj je »umetnik tisti, ki svet spreminja v nekaj lepšega« (Cvetic in ptic umetnik).

Kristina Sluga, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...