Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ljubezni to pesem

Miroslav Košuta
Ljubezni to pesem

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-272-334-7
Ilustracije Damijan Stepančič
Urejanje Igor Saksida
Izbor in spremna beseda Igor Saksida

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19,5 cm
820 g
143 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj prinaša izbor Ljubezni to pesem?

Pesmi, seveda. :) A ne vseh Košutovih in tudi kakršnegakoli objektivnega merila si ne izmišlja. Ta zbirka je zasnovana na podlagi mojega čisto osebnega videnja pesnikovega sveta, njegovega življenja, osebnosti in predvsem raznovrstnih podob, ki jih zagledam, ko berem njegove pesmi.

Kako je knjiga nastajala?

Prebral sem vse njegove pesniške zbirke, za mlade in manj mlade bralce, ter izbore in knjigo epigramov – pesmi je bilo nekaj manj kot petsto, izbral sem jih nekaj nad sto. Slaba četrtina pesmi nikakor ne more in tudi noče biti »objektivna« upodobitev razvoja Košutovega pesniškega sveta, saj menim, da to ni ne mogoče ne smiselno. Pri izbiri pesmi za to knjigo me je vodilo vprašanje, katere med njimi me, te, nas nagovorijo še danes, katere se zdijo primerne za dobre bralce v tretjem triletju osnovne šole in pozneje – za tiste bralce, ki lahko, ker želijo in zmorejo, berejo npr. Naročje kamenčkov Saše Vegri ali Barž≡kons Srečka Kosovela.

Kot lahko (ojoj, kako ponesrečena beseda) odrasli bralci berejo poezijo za mlajše, tako lahko tudi mlajši posegajo po poeziji za odrasle; tisti, ki je napisana dovolj razumljivo in ki govori o njihovem svetu – sedanjem ali onem, ki se kaže v njihovi bližnji prihodnosti. Zato sem v eno knjigo povezal mladinske in nemladinske pesmi, ob te pa kot »pripise« dodajal še basni in epigrame. S tem se v knjigi ustvarja svojevrstna napetost: med pesmimi samimi – tu in tam so si po sporočilnosti zelo različne – ter med poezijo in drugimi vrstami literature. Napetost je vir miselnega toka, je čarovnija in izziv, je pot v razburkan pristan Košutove ustvarjalnosti.

- iz spremne besede dr. Igorja Sakside

Recenzija Bukla

Miroslav Košuta je pesnik Krasa in Trsta, morja, burje, kamna, zemlje, soli, oblakov, ptic in ljudi, vsega drobnega in velikega, kar se je vanj zapisovalo od otroških let dalje in v njem odzvanja, kot se nizajo trenutki življenja. Kako pri pesniku, ki je ustvaril tako bogat in raznolik opus, narediti izbor pesmi od prvih korakov do zrelih stopinj? Dr. Igor Saksida se je uredniške naloge lotil modro. Izbral jih je na podlagi osebnega videnja pesnikovega sveta, kot pove v poglobljeni spremni besedi, vendar šele potem, ko je skrbno prebral prav vse njegove pesniške zbirke, za mlade in manj mlade bralce, vse izbore njegovih pesmi in tudi knjigo epigramov. Med petstotimi jih je izbral sto in jih razporedil glede na osrednjo temo. Kaj pesmi v razdelkih druži, je prepuščeno bralcu. Verze dopolnjujejo, nadgrajujejo, postavljajo v nov kontekst, komentirajo in aktualizirajo imenitne ilustracije Damijana Stepančiča.

Maja Črepinšek, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...