Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Obrazi iz sanj

Miha Maleš
Obrazi iz sanj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Pivec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-70-2
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Miklavž Komelj
Izbor in urejanje Breda Ilich Klančnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 16 cm
690 g
184 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
umetnost
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Poezija in cikel lesorezov Mihe Maleša, ki so ga imenovali tudi slikajoči pesnik.

Prezrto poezijo, ki jo je objavljal v tridesetih letih in na začetku štiridesetih let, največ v Umetnosti, lahko danes odkrivamo kot pravo presenečenje, naj gre za njegove subtilne osebno refleksivne pesmi ali pa za njegove prepesnitve pesmi pranarodov, kot jih je imenoval sam: od indijanske, afriške in tihomorske poezije do poezije starega Egipta. Z njimi je Maleš uveljavil neko vrsto poezije, ki je v tem času v slovenskem prostoru z izjemo njegovih objav sploh ni bilo. S svojo živostjo, svežino in inkantacijsko energijo svoje dikcije zvenijo modernejše od večine tedanje poezije v slovenščini.

Pesmi so v tej knjigi objavljene skupaj z njegovim ciklom lesorezov Obrazi iz sanj, ki je nastajal v letih 1923 in 1924. Tokrat je prvič objavljen skoraj v celoti z nekaj dodanimi podobami, ki niso nastale kot njegov del. Ti obrazi v nekaj sumaričnih linijah beležijo to, kar se umetniku prikazuje pred notranjimi očmi. Nekateri so na robu človeškosti, spet drugi so videti realistični portreti oseb, ki so v Maleševe sanje vstopale iz stikov v vsakdanjem življenju. Nekateri obrazi imajo enigmatičnost mask, nekateri se razkrajajo, da učinkujejo skoraj kot nočne more, spet drugi so se prikazali kot lepotni odmevi japonske umetnosti, ki jo je Maleš ljubil.

Recenzija Bukla

Bibliofilska izdaja portretira slovenskega slikarja Miho Maleša (1903–1987) v dveh umetniških izrazih: kot grafika (v lesorezih Obrazi iz sanj) in, kar je manj znano, kot pesnika v prepesnitvah »pesmi pranarodov« (od severnoameriške indijanske preko afriške do tihomorske, pesem starega Egipta, pesnitev starih Inkov), kot jih je imenoval sam. Maleš je bil s pesniki povezan, predvsem z Gradnikom, častil je Prešerna. Kot je zapisal Miklavž Komelj v spremni besedi, pa je manj znano, da je Maleš tudi sam pisal in prevajal poezijo. Njegove prepesnitve so žive, sveže in moderne. Sinestezija likovne in pesniške govorice učinkuje dopolnjujoče se, umetniško presežno, tudi skrivnostno, začne in konča se s človekom. Maleš, slikajoči pesnik, pravi: »Najlepša in nikdar dojeta pa je človeku lepota njega samega; vse umetnosti vseh časov jo opevajo, odkrivajo in razodevajo, ali nikoli je ne bodo dovolj opele ne popolnoma odkrile in ne razodele. Človek je skrivnost sam na sebi, je le senca svoje duše.«

Sabina Burkeljca, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...