Nedeljske in praznične sladice
Alenka KodeleZaložba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2021 |
ISBN | 978-961-203-524-2 |
Fotografije | Rok Bezeljak |
trda vezava
25 x 21 cm
700 g
150 strani
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Avtorica se je tokrat sprehodila skozi letne čase in pri pripravi sladic upoštevala, kaj nam najboljšega v določenem obdobju ponuja narava. Recepte za vsak letni čas je nanizala po kategorijah: piškoti, sladice in pecivo. Nekateri recepti so preprosti, za druge je potrebno malo več spretnosti. S krašenjem ni pretiravala. Za okras je uporabila bolj naravne sestavine, kot so koščki sadja, posušeni cvetovi, drobljeni oreščki, nasekljana čokolada …Receptov je 70 in za vsako nedeljo ali pa prazničen dan v letu si lahko izberemo pravega. Poleg sladic nas avtorica nauči tudi pravilne priprave naravnih sirupov, cvetnega prahu in posušenega cvetja za okrasitev sladic.
O AVTORJU
Za Alenko Kodele mnogi trdijo, da je najboljša slaščičarka v Sloveniji. Skromno odgovarja, da je to sicer povsem subjektivna ocena, ki pa jo kljub temu veseli. Še toliko bolj, ker je po poklicu kuharski tehnik in je znanje slaščičarstva pridobila s samoizobraževanjem. Ko je po dveh letih dela v kuhinji svojo resnično strast odkrila v svetu slaščic, je potrebno znanje poiskala na tečajih in z brskanjem po tuji strokovni literaturi.
Kmalu je postala vodja slaščičarne v novogoriškem Hotelu Perla, kjer je ostala sedemnajst let. Če je ocena strokovnih kolegov morda subjektivna, pa njeno odličnost povsem objektivno dokazuje vrsta priznanj in nagrad s slaščičarskih tekmovanj. Osem let je bila članica slovenske kuharske reprezentance in se dvakrat udeležila kuharske olimpijade, najbolj pa je ponosna na trak kakovosti, najvišje slovensko priznanje za kuharje in slaščičarje, ki ga lahko osvojijo na kulinaričnem tekmovanju Gostinsko turističnega zbora Slovenije. Prejela ga je leta 1996 in ga kasneje oplemenitila še s srebrno, zlato in diamantno značko.
Pravi, da so tekmovanja poseben izziv, ki zahtevajo visoko koncentracijo, natančnost in tehnično dovršenost. In čeprav je udeležba na svetovnih tekmovanjih prekrasno doživetje, je spoznala, da se z leti človek izčrpa, zato pride trenutek, ko se moraš umakniti. Alenka ne tekmuje več, še zmeraj pa pri tekmovanjih sodeluje v ocenjevalni komisiji in z nasveti pomaga mlajši generaciji slaščičarjev. Trenutno je njen največji izziv skrb za opremo slaščičarskega programa eno-gastronomskega centra, ki se bo oktobra odprl v sklopu poslovno-nakupovalnega centra v Novi Gorici.
Sorodne knjige
- Hrana, ki spreminja življenje Spoznajte skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave; Medicinski medij 32,00 € Dodaj v košarico
- Kuharske bukve Faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo 31,00 € Dodaj v košarico
- Resnice in laži o hrani Z izvorno prehrano do boljšega zdravja in primerne telesne teže 19,90 € Dodaj v košarico