Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Piksli

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-734-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
550 g
366 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tik pred izbruhom pandemije so protagonisti novel v Pikslih tudi sami na točkah preloma. Njihove osebnosti so pod pritiskom; preganjajo jih spomini, travme, kompleksi čustev, vanje posegajo algoritmi in sistemi nadzora, diabolični sodelavci in sadistični sopotniki, kot bi ne imeli več pravice obstajati kot posamezniki. Njihove misli vrejo, ko se spopadajo s preizkušnjami, ki jih presegajo, misli nerazumljenih zavesti v odnosu do nerazumljivega sveta. Mlada ženska v primežu pohlepa, mlad moški, ki opazuje življenje skozi luknjo v zidu, umetnik, ki s telefonom slika po oknu, spomini zaljubljenega para v trenutku razhoda, delavec, ki izgublja dni in izgubi otroka, umetniki na poti na večerjo, oblikovalec, ki z vlakom pripotuje v čisto negibnost, in nekaj ali nekdo, ki skrbno beleži oblike vseh njihovih stremljenj.

O avtorju

Jasmin B. Frelih (1986) je pisatelj in prevajalec. Za svoj prvi roman Na/pol je bil nagrajen z nagrado za najboljši prvenec (2013) in nagrado Evropske unije za literaturo (2016); roman je preveden v deset jezikov. Zbirka kratkih zgodb Ideoluzije (2015) je bila nominirana za nagrado kritiško sito. Za zbirko esejev Bleda svoboda je prejel Rožančevo nagrado za najboljšo zbirko esejev (2018).

Recenzija Bukla

Novi roman Jasmina B. Freliha niza krajše, med seboj rahlo povezane zgodbe galerije likov, ki so izgubljeni vsak v svojem koščku kozmičnega dogajanja. Trenutki, ko jih srečamo v romanu, so trenutki vsakdanjosti, ki se pravkar lomi na nesmiselne fragmente. Nič ni več trdnega, niti motivi dogajanja niti vloge, ki jih liki privzemajo – računalničar, najemnik stanovanja, odvisnik, mlada uslužbenka, bitcoinovski povzpetnik … Mimohodu likov, ki plešejo svojevrsten mrtvaški ples, je skup­no, da jim življenje izginja pred nosom, medtem ko razpredanja njihove zavesti ne vodijo nikamor, saj je vse le zastranitev na poti do cilja, ki ga ni mogoče ugledati. Vse je privid, ki se ugreza vase. Roman sestavlja nepregledna množica mimobežnih, brbotajočih podob; te so kot piksli, ki nosijo osnovne informacije in pustijo močan vtis, širša, celotna slika dogajanja pa se nenehno izmika. Jasmin B. Frelih je prejemnik nagrade za najboljši prvenec (2013), nagrajenec Evropske unije za literaturo (2016) in prejemnik Rožančeve nagrade za najboljšo zbirko esejev (2018).

Maja Črepinšek, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...