Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Posmrtni boj

Tomaž Šalamun
Posmrtni boj

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-292-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Ana Šalamun
Spremna beseda Primož Čučnik
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 20,5 cm
580 g
120 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»In vendar sem, ko berem stavke predsmrtnega boja, postavljen pred neko drugačno zgoščenost in fragmentarnost. Pred neko še nepopisano, prvinsko, otroško nedolžnost izrekanja. Zdi se, da se lahko zamislim, nasmehnem in zajočem. Vse hkrati.«
(Primož Čučnik, spremna beseda)

Posmrtni boj slovenski javnosti prinaša zadnje verze Tomaža Šalamuna, napisane pred njegovo smrtjo decembra 2014, ki jih je zapustil svoji hčeri Ani Šalamun, ki je delo tudi ilustrirala. Napisani v klasični "šalamunovski" ludistični maniri, verzi preigravajo impresije z nadrealističnimi imaginacijami, se razpirajo v vse smeri in se s svojo zgoščenostjo paradoksalno razprostirajo v bralčevem umu. Medtem ko se klasična Šalamunova poetika neobremenjeno spušča v dialog s smrtjo, se v njegovih poslednjih verzih že začuti breme eksistence – hrbet je že upehan, kar pa ni nič hudega. Pesniška zbirka je dopolnjena s spremno besedo enega od večjih Šalamunovih poznavalcev ‒ literarnega kritika, esejista in urednika Primoža Čučnika.

Recenzija Bukla

Šalamuna poznamo kot enega največjih slovenskih pesnikov, marsikomu pa ni znano, da je pred leti nekaj malega ustvaril tudi za otroke, in sicer tri slikanice, v katerih je njegove igrive otroške pesmi s pisanimi kolaži dopolnila njegova hčerka, ilustratorka Ana Šalamun. Ustvarjalne moči sta združila tudi v tej zbirki, namenjeni odraslim bralcem. V njej so zbrani večinoma enovrstični utrinki, ki so nastali v zadnjem obdobju pesnikovega živ ljenja, kljub temu pa ostajajo igrivi, duhoviti, pogosto hermetični, skratka šalamunovski. Vse te prvine je v svojih barvitih fotokolažih ujela tudi Ana Šalamun, zato zbirka ni le Anin hommáge očetu ali dvogovor očeta in hčerke, ampak tudi umetnika in umetnice, združenih v pred- in posmrtnem boju.

Kristina Sluga, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...