Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Muca - La Chatte

Andrej Medved
Muca - La Chatte
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4093-1
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13,5 cm
140 g
111 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

César Vallejo v nekem svojem dnevniškem zapisu piše o tem, kako mu je, ko je pisal pesem, njegov maček pridrževal roko s svojo šapico – in zdaj ne ve, čigava je pesem, njegova ali mačkova. Ta osupljivo nežna pesniška knjiga je nastala ne samo iz ljubečega opazovanja mačke, ampak v resničnem pogovoru z njo. Medved je z naravnost otroškim čudenjem sledil vzgibom živali in jih poskušal zajeti v mrežo verzov, ki kot celota učinkuje filigransko razkošno, v posameznih pesmih pa asketsko precizno (posamezne pesmi učinkujejo skoraj kot haiku), na tak način, da njegova govorica ni samo človeška, ampak vznika iz prostora srečanja človeka in živali. V tej knjigi je neka sorodnost s tistim, kar si je želel ekspresionistični slikar Franz Marc: da bi naslikal svet, kakor ga vidi žival.

Recenzija Bukla

Številni pes niki in pesnice so posvečali svoja dela živalim, skušali so pogledati na svet z njihovimi očmi – najsi je šlo za bitja iz divjine, za tista, zaprta v kletkah, ali za hišne spremljevalce, med katerimi seveda prednjačijo mačke. V izhodišču pesniške zbirke Muca – La Chatte se Andrej Medved nasloni na znani šanson Yvesa Montanda, potem pa se posveti lebdečemu odnosu, zgodbi o sobivanju, v kateri se zgodi na videz malo, pa vendar tako veliko. Mačka prihaja in odhaja, se umiva, se dobrika, najde igrivost, pisalo pa vztrajno beleži drobne korake skupnega dneva in noči ter iz neznatnih dogodkov napleta vzneseno pesniško prejo, ki sega daleč onkraj človeško-živalskega. Z bogatimi prispodobami in metafizičnimi izpeljavami bo pričujoča knjiga všeč tudi tistim, ki redko segajo po poeziji.

Žiga Valetič; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...