Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Povračilo

Gert Ledig
Povračilo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-284-625-1
Naslov izvirnika Vergeltung
Leto izdaje izvirnika 1956
Prevod Marko Košan
Spremna beseda Igor Grdina

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
370 g
219 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > vojni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V eni uri. V zraku, na zemlji in pod njo, v neimenovanem nemškem mestu. Bombniki spuščajo svoj smrtonosni tovor. Spodaj, sredi inferna zažigalnih bomb, skušata, ujeta v gorečem stanovanju, starejša zakonca dostojanstveno preživeti svoje zadnje trenutke. V sosednji ulici moški v obupu išče svojega sina, a naleti le na četo pijanih vojakov. Pred maturo mobilizirani dijaki upravljajo protiletalsko orožje na zgornji ploščadi bunkerja, pod njimi na stotine civilistov čaka na konec zračnega napada ... kmalu se jim bo pridružil pilot sestreljenega ameriškega letala, ki se s padalom počasi spušča med plameneče ruševine ...

Leta 1956 izdani roman Povračilo nemškega pisatelja Gerta Lediga s kratkimi, nepopustljivimi in kot britev ostrimi stavki naslika silovito, grozovito, morečo izkušnjo v zbombardiranem mestu. V hitrem tempu srečujemo »junake« zgodbe, v kateri so vsi poraženci. Brezkompromisna pripoved ima en sam cilj: vzbuditi gnus do nečloveške brutalnosti vojne.

O avtorju

Gerd Ledig (1921–1999) se je z osemnajstimi leti kot prostovoljec pridružil wehrmachtu na zahodnih bojiščih. Zaradi disciplinskih prekrškov so ga premestili v kazenski bataljon na vzhodno fronto, leta 1942 je bil ranjen v bitki pri Leningradu, med okrevanjem pa je doživel bombardiranje nemških mest. Od leta 1953 se je posvetil izključno pisanju. Roman Povračilo je leta 1956 najprej naletel na odobravanje, kmalu pa je bil zaradi radikalne vsebine odstranjen s prodajnih polic. Ledig se je nato razočaran umaknil iz literarnega življenja in od leta 1963 živel v izolaciji na južnem Bavarskem. Nekaj mesecev pred smrtjo leta 1999 je založba Suhrkamp roman ponatisnila in tako se je avtor posthumno uvrstil med najpomembnejše nemške avtorje, ki so pisali o drugi svetovni vojni.

Recenzija Bukla

Kaos ob koncu druge svetovne vojne. Zavezniško bombardiranje neimenovanega nemškega mesta. Kalejdoskop tragičnih človeških usod v zraku in na tleh, ki jih je razmesarila vojna vihra. Kratki, brutalni in odsekani stavki, ki odločijo o živ­ljenju ljudi. To je pisanje nemškega pisatelja Gerta Lediga (1921–1999) v skorajda apokaliptičnem, delno avto­biografskem in protivojnem romanu Povračilo iz leta 1956, ki za razliko od prvega avtorjevega romana Stalinove orgle iz leta poprej ni dosegel velike odmevnosti, vendar pa so ob koncu drugega tisočletja z njega otresli prah in ga razglasili za enega pomembnejših nemških romanov druge polovice dvajsetega stoletja. Ne brez razloga: Ledig je v Povračilu postregel z intenzivno, fragmentarno in ohlapno romaneskno strukturo, s katero je bil precej pred svojim časom, in v romanu izpisal peklensko ozračje sklepnega poglavja druge svetovne vojne, ko so Nemci tudi z bombnimi napadi zaveznikov na lastna mesta prejeli povračilo za strahote, ki so jih z začetkom vojne zanetili sami. Spregledana klasika!

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...